A klíma tisztítása

A légkondicionáló megfelelő működésének elengedhetetlen feltétele a szakértői tisztítás. Egyrészről az egészség megóvás, másrészről a készülék minél rentábilisabb élettartamának maximalizálása a legfontosabb célja a tevékenységnek.

Kiemelt hangsúly van a valóban hozzáértő és szakszerű munkavégzésen.

A karbantartás elhanyagolása már rövid távon is képes éreztetni negatív hatását. Ilyen rossz hatás, ha romlik a készülék teljesítménye, vagy ami könnyen érzékelhetővé válik, amikor is romlik a helység levegőjének minősége. Magyarul a kellemetlen büdös szag jelenik meg. A másik ilyen megjelenő gyakori probléma lehet amikor már hangossá válik az eszközünk a működése során.

A klíma tisztítás fontossága

Célzottan a legfontosabb teendő a gép optimális működéséhez a berendezés hőcserélőijének időszakos tisztán tartása

Ennek oka az , hogy a klíma teljes rendszerét, beleértve főként  a beltéri és a kültéri egységet folyamatos extrém hatások érik. Ilyen extrém hatás  az időjárási viszontagságokból fakadó szennyeződések, melyek valóban jelentős mértékben károsíthatja a hűtőberendezés hőcserélőjét.

Az így lerakódott szennyeződések csökkentik le talán a legjellemzőbben a készülék teljesítményét, mert meggátolják az optimális hőleadást. A kompresszor ez esetben csak jóval nagyobb erőfeszítés árán képes ellátni a feladatát és nem utolsó szempont, hogy ebben az esetben velejárója az energiaigény jelentős megemelkedése. Továbbá ezáltal jelentősen lerövidül a berendezés élettartama is.

A beltéri modul esetében leginkább felmerülő negatív tényező a házi por és a pollen. Egy idő után olyan mértékű megtelepedés léphet fel az eszközön, ami aztán táptalajául szolgál a penésznek, gombának és a spóráknak megjelenésében az által, hogy úgynevezett biofilmet képeznek a nedves, párás miliőben.

Ennek eredménye a már említett kellemetlen, bomlásszagú levegő a helységben, mely velejárója a szervezetben kialakuló allergiás reakciók lehetnek idővel.

A rendszeres karbantartás elhanyagolásának köszönhetően a térben terjedő egészségkárosító levegőben megjelenhet a tüdőgyulladást okozó legionella baktérium ami rendkívül veszélyes.

Ahogy említve lett, a klíma tisztítása nem csak az egészség megőrzés miatt lényeges szempont, hanem a készülék minél hosszabb távon való eredményes és optimális üzemeltetése miatt is lényeges.

Ezen kiemelt műveletek csak abba az esetben hatásosak, ha folyamatok minden alkatrészre kiterjedően és szakszerűen történik.

A karbantartás kardinális részét képező tisztítási folyamat előírás szerinti intervalluma az évenként minimum egy, de jobb esetben két-háromszori tisztítás ajánlott, annak arányában, hogy mennyire van igénybe véve az eszköz.

Talán a spórolás a legfőbb szempontja, hogy sokan próbálkoznak sajátkezűleg, házipatikákkal, de ez többnyire nem célravezető megoldás, ugyan is a teljes rendszer szakszerű karbantartása nagyon nagy részben  szakértői kezeket és eszközöket igénylik.

A beltéri egységnél a klímatisztítás folyamata

Lényeges alkatrészként a beltéri készülékek hőcserélőinek az időszakos tisztítása elengedhetetlen feladat.

Első lépésként a porszűrők vízzel precízen történő kitakarítása nagyon fontos feladat. Kiegészítésként alkalmazott eljárás a gőzzel és vegyszeres úton való sterilizálás.

A nagyobb igénybevételnek kitett berendezések szétszerelésével az alkotóelemek alaposabb, több részletre kitérő takarítása ajánlott.

Ezen folyamattal lehet a legjobban felvenni harcot a gombák és a megtelepülő penész és baktériumok ellen akár preventíven is.

A kültéri egység tisztítási folyamata

A kültéri berendezések moduljainak a megtisztítása is megfelelő szakértelmet és odafigyelést igényel, mert ugyan úgy hatással van az élettartam kitolására vagy rövidítésére.

Itt a tisztítási folyamat kiegészül a sűrített levegővel történő alkalmazással, mely eljárással könnyedén eltávolíthatóak a modulba tapadt szennyeződések, úgy mint a por, levelek, rovarok, ürülékek stb.

Minden esetben ellenőrizni kell a csatlakozók épségét a működésük minősége miatt.

A takarítás 3 bár nyomással történő vegyszeres tisztítást igényel a szakemberek részéről a teljes szennyeződésmentesítéshez.

Eszközigény a klíma tisztításhoz

A fűtő-hűtő berendezések tisztításhoz ipari, konkrétan ezen folyamatokhoz gyártott vegyi áruk, sterilizáló folyadékok, fertőtlenítő szerek vannak felhasználva.

Ezek a kipróbált szerek alkalmasak teljes mértékben a klíma kielégítően történő takarításához.

Ezek a vegyszerek természetesen nem kaphatók hipermarketekben, hiszen a klíma tisztítás nem tartozik az otthoni, házi takarítások megszokott mindennapi, házi praktikás takarításához.

A hozzá nem értő próbálkozások komoly károkat is tudnak okozni a berendezésekben, ezért erősen javasolt a szakértő segítségét igénybe venni. Ezért a klímatisztítását jobb szakemberre bízni, elkerülve az esetleges későbbi magas költségvonzattal járó javíttatást.