Minden bizonnyal az enyém a legjobb csuklós vérnyomásmérő a világon. Ezt a megállapítást pedig egész egyszerűen arra alapozom, hogy míg a környezetemben lévő, vérnyomásproblémával küzdő emberek kétévente lecserélik a problémás vérnyomásmérőjüket, én még mindig ugyanazt a terméket használom, gond nélkül. Immár tíz éve, minden nap. És amikor ezt a tényt megosztom velük (sokszor az orruk alá dörgölöm), mindig azt válaszolják, hogy nem lehetek biztos benne, hogy nem romlott el, és hogy furcsa, hogy mindig hasonló értékeket mér az eszközöm.

Persze ezeket a gyanakvó megjegyzéseket csak puszta irigységből mondják nekem, hiszen a vérnyomásmérőm tökéletesen működik, melyet alátámaszt az is, hogy értékeimet a biztonság kedvéért negyedévente ellenőriztetem a háziorvosomnál is. Szóval elmondhatom, hogy jó vásárt csináltam az eszközzel, már bőven visszahozta az árát. Annyit kell róla tudni, hogy mivel már nem mai darab, szinte csak a vérnyomásmérésre képes, az új mérőkkel ellentétben ez nem jelzi a magas vérnyomást, nem képes más eszközzel való kapcsolatra, illetve memóriája sincs, ami eltárolja a mért adatokat.

Ez a gép egyszerűen csak mutatja az aktuális vérnyomást, és kész. Persze sokat gondolkodtam, hogy le kellene cserélnem már egy újra, mely kényelmi funkciókkal is rendelkezik, de mivel már tíz éve hűséges társam a mindennapokban, így úgy határoztam, csak akkor veszek másikat, ha tönkremegy. Természetesen, mivel már nem mai darab, úgy gondolom előbb-utóbb eljön ez a pillanat. Így folyamatosan követem a vérnyomásmérő kínálatot és tisztában vagyok a piacon lévő termékekkel. Illetve azt is tudom, melyik most a boltokban kapható legjobb csuklós vérnyomásmérő.

Persze ami nekem jó, az nem biztos, hogy másnak is az. Mást preferálunk, más termékeket részesítünk előnyben. Számomra viszont az a number one darab, amelyik minimum két fő vérnyomáseredményeit képes tárolni, illetve, ami legalább kétszáz mérési értéket elmenteni tudó memóriahellyel rendelkezik. Emellett fontos szempont nálam, hogy a mérést kíméletesen végezze, és ne fújja túl a mandzsettát. Ez a régi darab sajnos elég fájdalmasan mér, így, ha lehet, olyat szeretnék majd választani, ami felhasználóbarátabb.

Továbbá, mivel elég vastag a csuklóm, nagyon oda kell figyelnem az új vérnyomásmérő kiválasztásánál, hiszen az átlagos méretű mandzsetta kicsi nekem. XL-es méretű darabra van szükségem. Ebből pedig nincs sok a piacon. Szerencsére azonban találtam olyan terméket, ami megfelel minden elvárásomnak, sőt, ez a darab még túl is szárnyalja azokat. Ugyanis a kiszemelt mérő Bluetooth kapcsolatra is képes, azaz kommunikálni tud más eszközökkel is. Például összeköthető laptoppal, táblagéppel vagy mobiltelefonnal. Sőt, létezik hozzá egy alkalmazás is, melynek a segítségével ezeken a platformokon akár még könnyebben is végigkövethető az egészségi állapotom változása. Szóval nagyon modern eszköz, ráadásul helytakarékos, kicsi súlyú és könnyen kezelhető.

Hozzá kell még tennem, hogy ez az eszköz jelzi a magas vérnyomást, érzékeli a szabálytalan pulzust, figyelmeztet a helyes testtartásra, jelzi a mandzsetta helyes felrakását, vérnyomásátlagot számol, grafikusan értékel, és a mérések eredményeit nagy, könnyen olvasható kijelzőn jeleníti meg. Ez utóbbi nagyon fontos szempont nálam, a látásom ugyanis nem a régi. És persze nem utolsósorban pontos értékeket is közvetít.

A készülék a leírása alapján mindössze +/- 3 mmHg a vérnyomásellenőrzés, és +/- 5 mmHg a pulzusmérés maximális eltérésének mértéke (ami nagyon jó arány). Persze sokan úgy gondolják, hogy a csuklós vérnyomásmérők jóval pontatlanabbak, mint a felkaros társaik (és erről próbálnak is meggyőzni), de ez nem így van. Legalábbis, olvasgatva mindkét mérőeszköz termékleírását, a paraméterek közel azonos eltérési arányokat jeleznek. Ráadásul, mivel nem kis túlsúllyal küzdök, nekem a csuklós eszköz tud pontosabb eredményt prezentálni.

Mindezeket összevetve úgy gondolom, ha végérvényesen tönkremegy a jelenlegi eszközöm, ezt a készüléket választom. És ezzel is lekörözöm majd az összes vérnyomásmérős ismerősömet. Vagyis továbbra is nekem lesz a legjobb csuklós vérnyomásmérőm a világon.

Nézz körül itt, mielőtt vásárlolnál.