Smidt Múzeum

  Smidt Múzeum

9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 2.
Szolgáltatás

Múzeum Kultúra Művészet

A szombathelyi Smidt Múzeumot 1968-ban alapította Dr. Smidt Lajos, nyugalmazott kórházigazgató sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye nagyközönségének ajándékozta értékes magángyűjteményét. Hat évtizedes gyűjtőmunka eredménye ez a páratlanul gazdag életmű. A neves főorvos fáradhatatlan szenvedéllyel gyűjtötte a múlt becses emlékeit, a jövő számára, azzal a céllal, hogy egykor majd közkinccsé tegye.

Dr.Smidt Lajos főhivatását tekintve orvos volt, nagy szakmai hozzáértéssel, lelkiismeretesen gyógyító, operáló sebész, aki betegeitől sohasem fogadott el pénzt. A páciensek ismerve az orvos gyűjtőszenvedélyét, elhozták neki az otthon feleslegessé vált régi tárgyaikat, hálájuk jeléül. Ezekből a muzeális kincsekből áll össze a sokrétű kiállítás. Smidt főorvos önmaga erejéből hozta létre gyűjteményét, nem családi örökségként szállt rá. A gyermekben fellángolt gyűjtőszenvedély a sírig elkísérte a főorvost, aki 1975-ben hunyt el, önzetlen orvosi működésének bizonyítékai azonban a utókor számára megmaradtak.

Szombathely városa egy szép, régi műemlék épületben adott helyet a Hollán Ernő utca 2. sz. alatti házban a Smidt Múzeumnak, mely a Püspöki palota szomszédságában található, szemben a Megyeházával.

Ez Szombathely egyik legrégibb épülete (1773), mely a középkori vár K-Ny irányba húzódó várfalaira valamint egyik sarokbástyájára épült. A város első gimnáziumának adott otthont, majd később más kultúrális célokra használták. Felújítását, belső átalakítását, korszerűsítését követően 1968-túl múzeumként működik mind a mai napig. A benne kiállított műkincsek és ritkaságok méltóak a műemlék-épülethez szépségéhez.

Három szinten tárul a látogatók elé az anyag. A földszinten a régészet, a hadtörténet s a fegyvergyűjtemény nyert elhelyezést.

Az egyik emeleti szárnyban a numizmatikai anyag, orvostörténeti kiállítás, üvegművészet, illetve a régi és ritka könyvgyűjtemény európai és magyar anyaga látható. Egy vitrinben Dr.Smidt Lajos személyes tárgyaiból ismerhetünk meg néhányat.

A másik emeleti szárnyban - barokk, empire és biedermeier szobákban - bútorok, festmények, üvegek, porcelánok, ötvösművek, hangszerek, kéziratok, könyvek, viselettörténeti anyag és óragyűjtemény tekinthető meg.

Ebben a családias hangulatú múzeumban minden látogató - érdeklődésének megfelelően - megtalálja a hozzá legközelebb álló témát, s hasznosan tud eltölteni 1-2 órát a múlt emlékei közt sétálva, szemlélődve.
(94) 311-038

Keresés
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Rendezvénynaptár
<< | >>
Március, 2019
HKSzCsPSzV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31